Over Monte Pelmo

Historie & Heden

Monte Pelmo is een ambachtelijke Italiaans ijsfabriek midden in de Jordaan. In 1957 is het eigenlijk begonnen in een snackbar aan de 2e Laurierdwarsstraat waar Riek en Chris Cornelisse voor de Italiaanse gastarbeiders speciaal spaghetti kookten. Aangezien Riek tijdens en vlak na de oorlog in een Italiaanse ijssalon werkte, was de stap naar de productie van Italiaans ijs niet zo groot meer.

De zus van Riek was getrouwd met een Italiaan en toen duidelijk werd dat de vraag naar Italiaans ijs groot was, werd bij een collega Italiaan de eerste ijsmachine gekocht onder beding dat hij dan wel een recept meeleverde. Hiermee ging de familie Cornelisse aan de slag. Na een jaartje experimenteren werd bij de horeca bekend, dat er kwaliteit gemaakt werd daar in die snackbar in de Jordaan. Dus kwamen er aanvragen van o.a. ijsventers om voor hen ijs te maken.
Vader Chris stond dan ook ’s morgens vroeg ruw ijs te hakken voor de koeling van deze ijskarretjes.

In een houten ton werd, rondom een tinnen binnenbus, gevuld met ijs, ruw ijs met pekelzout aangebracht. Daarmee bleef het ijs ongeveer 4 à 5 uur koud. Het ijs moest dan wel snel verkocht worden. Het gebeurde daarom ook wel eens, dat het ijs naar zout smaakte, als een ijsventer door een kuil gereden had of als zo’n ijsbus lek raakte.
Al snel werd in de familie duidelijk dat met schepijs in de zomer leuk verdiend kon worden.
Binnen twee jaar reed de halve familie op een ijskar en op elke markt stond wel een ijskar van Monte Pelmo. Toen in 1965 zoon Fred Cornelisse ook in de zaak kwam werken, ontstond het plan om een locatie te zoeken waar alleen ijs geproduceerd zou worden.
De snackbar werd verhuurd aan dochter Riek Cornelisse (jr) en haar man Rob.
In 1966 werd die locatie gevonden, aan de andere kant van de Jordaan, in de 2e Anjeliersdwarsstraat nr. 17 en werd op een ruimte van 50m2 een aanvang gemaakt met de eerste productie.

Met drie ijsmachines, een vriezer, een bureautje, een spoelwerkbank en de nodige grondstoffen, werd begonnen met bussen ijs met vijf smaken. Heel arbeidsintensief, maar wel uniek. De ijsventers konden zo 5 in plaats van 2 smaken ijs verkopen.
In 1981 hebben zoon Fred en zijn vrouw Ria de zaak overgenomen.
De klantenkring werd uitgebreid met onder andere levering aan restaurants en ijssalons.
Op bestelling werden de vreemdste ijssoorten gemaakt, zoals gemberijs, pepermunt- en rozenijs. Maar ook tomaten en spinazie-ijs werden geleverd. Fred kreeg steeds meer plezier in het ijs maken.
Als `s morgens de ijsventers hun ijs ophaalden, stond Fred samen met deze veelal Italiaanse klanten de mooiste liederen te zingen, hetgeen hem al gauw de naam “Zingende IJscoman uit de Jordaan” opleverde.

Nadat Fred ook nog diverse talentenjachten won, trok hij met zijn antieke ijskar het land in om op diverse feesten het dessert zingend te presenteren.
Nadat de platenindustrie hem opmerkte, werd al gauw een plaat gemaakt van zijn succesnummer “Gelati, ik heb lekkere gelati”. Diverse t.v. programma`s volgden.
Maar Fred bleef ook zijn ijsfabriekje trouw. Dochter Angela kwam ook in de zaak en er is in de loop van de jaren flink uitgebreid.
De fabriek is nu over drie panden verspreid en er is ieder jaar geïnvesteerd in nieuwe machines.
Fred zelf heeft inmiddels een stapje terug gedaan en vanaf 2006 heeft Angela de zaak overgenomen . Peter, de echtegenoot van Angela is wegens de toenemende drukte in 2007 toegetreden, maar Fred kan het ijs nog niet helemaal loslaten en is ook regelmatig aanwezig. Temeer omdat er op hetzelfde adres nu ook een ijswinkel is gehuisvest.

Ook vandaag de dag wordt er nog dagelijks voor veel ijssalons, restaurants, ijsventers en kiosken, ijs geproduceerd door Monte Pelmo.
Ook produceren Angela en haar man Peter dagelijks vers ijs voor Freds zuster Riek en zwager Rob die sinds 2010 in Zandvoort aan de Boulevard “ijssalon Lucca” hebben geopend en voor nicht Sheila die per 1 april 2014 haar eigen ijssalon  het IJsboefje heeft geopend op Beukenplein in Amsterdam Oost.

Brenda Cornelisse, oudste dochter van Fred en zus van Angela, heeft sinds 2009 de bekende ijssalon Heijnis in Beverwijk overgenomen, die zij sinds 2014 ijssalon Scoops noemt. Zij produceert daar dagelijks zelf ijs volgens het oude familie recept van Opa Chris en Vader Fred.

Samen met haar familie en productie team bedenkt Angela tijdens de wintermaanden nieuwe smaken voor het aanstaande seizoen om aan de ijsliefhebbers aan te kunnen bieden!
Zo wordt er dus nog steeds met veel plezier aan de lekkerste ijscreaties gewerkt en verschijnen er regelmatig nieuwe smaken aan de horizon.

Onze ijswinkel

Onze ijswinkel

Lieve ijsgenieters
Monte Pelmo is momenteel gesloten.
Wij zijn begonnen met onze verbouwing.
In maart 2021 zullen wij weer open zijn met onze vernieuwde winkel, met leuke nieuwe producten in ons assortiment! En uiteraard weer heerlijk assortiment ijs, met nieuwkomers, maar ook de klassiekers!
Blijf allemaal gezond en tot maart 2021!
Ci vediamo l'anno prossimo!